top of page

Bazen bebeklik ve çocukluk dönemi epilepsi nöbetlerini ayırt etmek zor olabiliyor. Bebeğinizde ya da çocuğunuzda daha önce farketmediğiniz tekrar eden hareketler gözlemlediğinizde bu hareketleri videoya alarak bir çocuk nöroloji doktoruna danışmak gerekmektedir. Hangi hareketin nöbet olup olmadığını ayırt etmek için videolu EEG’den de yararlanılabilir.

 

ANİ SIÇRAMA VE KAPANMA

Bebeklikte kümeler halinde gelen, kollar, bacaklar ile baş bölgesinde ani sıçrama ve kapanma ile gelişen nöbetler ortaya çıkabiliyor.

 

GÖZLERİN SABİT BİR YERE BAKMASI

Çocuklarda kasılma, atma, gözlerin sabit bir yere bakması ve kusma ile gelişebiliyor. Vücudun tek tarafında kasılma veya vücudun tek tarafında anormal his ile de görülebiliyor.

 

DALMA 

Absans nöbetlerinde çocuk sadece 5-10 saniye boyunca dalıyor ve çevresine karşı duyarsız oluyor.

 

GECE UYKUDAN SIK UYANMA

 Frontal lob denilen (beynin ön bölgesi) bölgede gelişen nöbetlerde gece uykudan sık uyanma, kasılma ve anlamsız hareketler görülebiliyor. Bu durum çoğunlukla uyku bozukluğu ile karışıyor. Ayrıca çocuk anlamsız yere kendi çevresinde dönme veya koşma şeklinde hareketler sergileyebiliyor.

 

ANİ BAŞ DÜŞMELERİ

Ani baş düşmeleri ve yere kapaklanma şeklinde nöbetler görülebiliyor.

SIÇRAMA 

Bazen sadece ani elektrik çarpması benzeri sıçramalar (myokonik nöbetler) ortaya çıkabiliyor.

 

Olmayan kötü kokuları hissetme, değişik renkler ve ışıklar görme, hareket ve davranış kusurları gibi çok çeşitli nöbetlerle kendini gösterir.Anormal göz hareketleri, göz kırpma, çiğneme, yutma, emme, pedal çevirme, kürek çekme, adım atma, apne, hiperpne, kan basıncı ve nabız değişiklikleri biçiminde bulgu verir 

bottom of page